Search This Blog

Thursday, April 19, 2018

Sabah dihantui kegagalan Musa terhadap pendapatan 40%

KOTA KINABALU - Parti Solidariti Tanahairku (STAR) melihat bahawa apa sahaja yang telah disemarakkan sebagai pencapaian dan kemajuan Sabah hanyalah retorik kosong untuk menghindari rakyat Sabah mengundi BN dalam PRU-14 dan tidak mencerminkan realiti sebenar.

Presiden STAR, Datuk Dr. Jeffrey Kitingan, berkata demikian dalam sambutan yang menggembirakan dalam laporan berita bahawa Sabah sepatutnya menikmati kemajuan ekonomi, menjadikannya salah satu negeri yang lebih maju di Malaysia hasil program ekonomi yang dirancang dan dilaksanakan oleh Datuk Seri Musa Aman .

"Walaupun beberapa kemajuan telah dibuat dan menyemarakkan realiti keras adalah bahawa sementara Sabah adalah penyumbang terbesar ke-5 kepada ekonomi Malaysia, ia kekal sebagai Negara termiskin dengan infrastruktur dan pembangunannya yang tertinggal Lembah Klang sekurang-kurangnya 40 tahun," tegasnya. ADUN Bingkor.

"Walaupun retorik berongga, apa yang pasti adalah kemajuan dan pembangunan Sabah telah teramat sangat teruk oleh kegagalan ketua menteri Musa dan kerajaan Sabah untuk meneruskan hak bersih 40% Sabah walaupun dibangkitkan berulang kali dalam Perhimpunan Negeri sejak 2013."

Dr. Jeffrey berkata adalah fakta yang tidak dipertikaikan bahawa 40% daripada pendapatan bersih yang dikutip di Sabah adalah hak yang termaktub di bawah Perkara 112 (c) dan Bahagian IV Jadual Ke-10 Perlembagaan Persekutuan.

"Malangnya bagi rakyat Sabah, kerajaan negeri di bawah kepimpinan Musa tidak berbuat apa-apa dan tidak mengambil tindakan untuk meneruskan 40% sehingga selepas Memorandum mengenai Hak Pendapatan Sabah di bawah Perlembagaan Persekutuan telah dibentangkan kepada PM Najib pada 15 Julai 2015 dan selepas pembentukan Jawatankuasa Pemandu Kabinet pada akhir tahun 2016, "katanya. "Sekiranya bukan untuk Memorandum dan janji oleh Najib untuk menubuhkan Jawatankuasa Khas untuk mengkaji perkara itu dan menjanjikan untuk mengembalikan kelayakan 40% jika ia diberikan dalam Perlembagaan Persekutuan, kerajaan Sabah tidak akan bertindak sama sekali.

 "Kerajaan negeri hanya menyeret kaki mereka, terus menjadi tunduk kepada tuan politik mereka di Putrajaya dan tidak mempunyai usaha untuk meneruskan perkara itu. 40% daripada hak bersih bernilai sekurang-kurangnya RM20 bilion setahun dan belum termasuk tunggakan yang disebabkan oleh Sabah sejak 1974, yang mungkin terkumpul mungkin berjumlah RM100 bilion sekarang.

"Bayangkan jika kerajaan Sabah mempunyai keberanian yang cukup dan selesaikan kembali separuh daripada RM20 bilion. Sabah akan menerima RM50 bilion dari tahun 2013 hingga 2017 sahaja, "tambah Dr Jeffrey. "Bayangkan apa yang RM50 bilion akan menyumbang kepada pembangunan Sabah dalam tempoh itu dan apakah kebajikan dan faedah yang boleh dinikmati oleh rakyat Sabah, dan kesan ekonomi dan kesan ekonomi yang tidak dapat dielakkan yang boleh dijana daripada RM50 bilion!"

Dia mengeluh kerana kegagalan Musa dan kerajaan Sabahnya, Sabah kekal sebagai yang termiskin di negara ini, rakyat Sabah harus bertahan dan mengalami kekurangan kemudahan asas dan bergantung kepada air sungai, air bukit graviti, air hujan dan kerikil dan kotoran jalan raya.

"Bahkan orang sakit harus diangkut oleh kerbau di sepanjang lumpur untuk mendapatkan rawatan perubatan," katanya. "Oleh kerana kerajaan persekutuan memanfaatkan 40 ekuiti Sabah sebanyak RM100 bilion dari tahun 2013 hingga 2017, Kuala Lumpur dan Lembah Klang kini mempunyai sistem transit cepat lebuh raya (MRT) bernilai RM100 bilion!

"Bagi PRU-14 yang akan datang, rakyat Sabah perlu mempertimbangkan semula pemilihan untuk kerajaan BN yang tidak jujur ​​atau kerajaan Pakatan Harapan-Warisan, kedua-duanya bertekad mengawal Sabah dan mengambil sekurang-kurangnya 80% daripada minyak dan gas Sabah. Sama ada salah seorang daripada mereka berkuasa, Sabah pastinya akan terus kekal sebagai negeri termiskin di Malaysia. Sudah tiba masanya orang ramai mempertimbangkan untuk memilih gabungan Gabungan Sabah untuk mengambil alih kerajaan kerana komited untuk memerangi pulangan sah kelayakan 40% yang ditolak dan kelayakan pendapatan lain untuk membangunkan Sabah.

"Dengan hasil yang besar yang tidak dirampas dan dikembalikan kepada rakyat Sabah, kita dapat melihat Sabah yang baru, ekonomi yang benar-benar bersemangat yang berkaitan langsung kepada rakan perdagangan antarabangsa dan tidak tertakluk kepada skim mementingkan diri sendiri oleh kerajaan pusat," Dr Jeffrey menyimpulkan.

No comments:

Post a Comment