Search This Blog

Sunday, September 19, 2021

Ismail bukan reformis tapi berhak dapat sokongan buat pembaharuan - Kit Siang

Ismail bukan reformis tapi berhak dapat sokongan buat pembaharuan - Kit Siang
Diterbitkan:  Sep 18, 2021

Lim mengatakan dia tidak melihat ada tanda-tanda bahawa Malaysia telah mengubah pendekatan dalam perang melawan Covid-19 selepas hampir satu bulan Ismail menjadi perdana menteri.

Jelasnya, sejak seminggu yang lalu, terdapat 2,916 kematian akibat Covid-19 yang dilaporkan - dengan yang paling tinggi pada minggu ini - sambil menyorot bahawa keadaan negara sekarang lebih parah daripada Indonesia dan India.

"Bahkan Global Covid-19 Index (GCI) yang disusun oleh Pemandu Associates dengan sokongan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi telah menempatkan Malaysia di kedudukan 152 daripada 180 negara dalam kemas kini 16 September 2021," katanya.

Isu-isu lain yang disebutkan Lim termasuk kegagalan Ismail untuk mengadakan undi percaya di Parlimen, penubuhan kabinet "bersaiz jumbo", mencalonkan Ahmad Maslan sebagai timbalan speaker, pemilihan abang Ismail sebagai ketua Pertubuhan Peladang Nasional dan pengguguran pertuduhan jenayah terhadap bekas ahli lembaga Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid.

Bagaimanapun, di sebalik semua masalah ini, Lim mengatakan MOU dengan pembangkang masih diperlukan kerana akan membawa kepada "moratorium politik" selama 10 hingga 18 bulan.

"Dalam jangka masa ini, Malaysia mesti merangka dasar dan strategi baru untuk melawan pandemik Covid-19 dan mengatur semula reformasi institusi dan parlimen agar rakyat Malaysia dapat kembali ke misi untuk menjadikan Malaysia majmuk sebagai negara besar kelas dunia .

"Ismail bukan reformis tetapi jika dia dipaksa oleh keadaan politik untuk menjadi reformis, dia berhak mendapat sokongan penuh - bukan untuk kepentingan siapa pun tetapi demi negara," kata Lim.

Pada 13 Sept, Ismail, bagi pihak kerajaan persekutuan, menandatangani 'Memorandum Persefahaman Transformasi dan Kestabilan Politik' dengan PH.

Di dalamnya, kerajaan menjanjikan senarai panjang reformasi yang meliputi:

Pembaharuan parlimen (pelaksanaan segera)
- Menurunkan usia mengundi
- Meluluskan rang undang-undang untuk mencegah ahli parlimen lompat parti
- Had penggal untuk perdana menteri
- Meningkatkan respons Covid-19 negara
- Menjamin kebebasan kehakiman
- Memenuhi Perjanjian Malaysia 1963.

Pelaksanaan pembaharuan ini akan dipantau oleh 10 orang anggota jawatankuasa bipartisan yang akan bermesyuarat dua minggu sekali.

Sebagai balasan, PH berjanji, dengan syarat, tidak akan menjatuhkan Ismail di parlimen dan menyokong RUU Belanjawan 2022 ketika dibentangkan akhir tahun ini.

No comments:

Post a Comment