Search This Blog

Loading...

Monday, February 20, 2012

STAR: Joe Fernandez is a LIAR


“The recent report of young turks in STAR wishing to go alone is totally false and baseless. STAR Sabah is fully committed to the United Borneo Alliance (UBA) and a united opposition to oust the current Umno/BN Governments,” stated Datuk Dr. Jeffrey Kitingan, STAR Sabah Chairman. He referring to highly controversial writer who can write anything just a few extra bucks, the notorious Joe Fernandez from FMT, previously sacked by Malaysiakini.


 “STAR has also sealed the Semporna Declaration with USNO and their supporters sealing the unity of ethnic Sabahans where candidates from USNO will contest under the USNO banner and USNO supporters will support all STAR candidates throughout Sabah.”

In addition, we will cooperate with all local parties under UBA at all levels to ensure a united local opposition.

STAR also intends to work with the Peninsular opposition to ensure a united coalition in Sabah to take on UMNO/BN. The unwarranted speculation that STAR will be going alone does not arise at all.

Of utmost importance is for the Sabah opposition to be united in facing and toppling the current state and federal governments which have failed to safeguard Sabah’s rights and autonomy and replace them with 'warriors' who will fight for the rights and autonomy of Sabah.

STAR Tetap Sokong UBA dan Penyatuan Pembangkang

“Laporan baru-baru ini bahawa pemimpin muda STAR beringin STAR bersendirian adalah karut dan tanpa sebarang asas. STAR Sabah berpegang tetap kepada kebersatuan di bawah United Borneo Alliance (UBA) dan mendukung kebersatuan parti-parti pembangkang untuk menumbang kerajaan Umno/BN sekarang,” menjelaskan Datuk Dr. Jeffrey Kitingan, Pengerusi STAR Sabah.

“STAR telah memeterai Deklarasi Semporna dengan USNO dan penyokongnya untuk menyatukan kaum etnik Sabah dan bersetuju untuk calun-calun USNO bertanding dibawah naungan dan lambang STAR serta penyokong-penyokong akan mengundi calon-calon STAR di seluruh Sabah.”

Tambahnya, kita akan berkerjasama dengan parti-parti tempatan yang lain di bawah UBA di semua peringkat untuk menjalinkan pembangkang yang bersatu di Sabah.

STAR juga bercadang berkerjasama dengan pihak pembangkang Semenanjung supaya pembangkang di Sabah dapat bersatu menentang UMNO/BN di Sabah. Jadi, spekulasi yang bukan-bukan bahawa STAR akan bertanding bersendirian tidak ujud sama sekali.

Yang termustahak ialah supaya pembangkang Sabah bersatu menentang menumbangkan kerajaan negeri dan pusat sekarang yang tidak menjaga hak dan kuasa autonomi Sabah dan mengganti mereka dengan pejuang-pejuang yang akan memperjuangkan hak dan kuasa autonomi Sabah.

By Star

49 comments:

  1. STAR, I am excited.

    ReplyDelete
    Replies
    1. May be Joe knows something the STAR leaders don't?

      We must all be united to take Sabah out of Malaysia!

      Don't be misdirected to keep supporting our own re-colonization by UMNO Malaya or Pakatan!

      Independence for Sabah!

      Delete
  2. Dear STAR, DAP, SAPP etc, stop fighting openly. If you all have any disagreement discuss!!! Setup a commitee for discussion n to relay feedback to all party supreme council. At show that opposition are united. How to convince voters that u guys matured enough to take on BN? Stop fighting like school children ok? I know the stake is big but fighting n accusing each other is not going to win election!!! Grow up politician !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. seems like they are still kids...

      Delete
    2. I don't think they would unite. They are only interested in getting the power all by themselves.

      Delete
    3. By continuing arguing with each other, they are not ready to govern this state. "Indah khabar dari rupa".

      Delete
  3. Forget DAP, SAPP and STAR must discuss cooperation before it is too late.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pembangkang di Sabah saling bertelegah sesama mereka..

      Delete
  4. UBF, STAR, USNO dan SAPP bersatu hantar parti Malaya balik Semenanjung.
    INI KALI LAH!

    ReplyDelete
    Replies
    1. macamana mahu bersatu? sampai sekarang tiada kata putus mengenai kerjasama..

      Delete
    2. selalu cakap pasal bersatu, tapi sehingga kini tiada apa-apa pun.

      Delete
    3. kami sokong,sebagai pelajar UMS INI KALI LAH

      Delete
  5. Biarlah rakyat pilih yang terbaik untuk menguruskan hal2 negeri Sabah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang paling tept..biar rakyat buat pilihan mereka.

      Delete
  6. Nampaknya semua harus ada strategi untuk memenangi hati rakyat agar mendapat sokongan di PRU yang akan datang.

    ReplyDelete
  7. Berperang mulut dalam media biar pun berbuyah buyah sekali, pembangkang tidak dapat apa2 malahan banyak memberi ruang kpd UMNO-BN mengatur strategi mereka utk menawan semula hati rakyat. Sebenarnya, UMNO-BN sdh tercungap cungap mencari jalan macam mana utk melumpuhkan perjuangan pembangkang yg semakin panas dan bertenaga serta mendapat sambutan rakyat yg agak memberangsangkan...tetapi akhirnya mereka (rakyat) kecewa siapakah pembangkang yg harus mereka beri sokongan seterusnya memberi undi semasa PRU13, kerana pembangkang sering bertelagah dan bercakaran sesama sendiri masing2 mahu menjadi "Jaguh Politik" diSabah. Bolehkah pembangkang duduk semeja dan berunding melunaskan halatuju politik dalam satu tujuan dan satu matlamat? Bolehkah pembangkang mengenepikan kepentingan peribadi dan mendahulukan kepentingan perjuangan parti pembangkang utk mencapai matlamat PRU13? Kalau ini bisa diatur pembangkang pasti mampu menumbangkan UMNO-BN pada PRU13...Salam Damai!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penulis si Joe nie tulis bukan2 mcm dia ini wakil upahan UMNO-BN.
      Sial nie.
      INI KALI LAH!

      Delete
    2. BN sabah akan menang..

      Delete
    3. Setuju Ambrosemail. Silap-silap pembangkang masuk perangkap sendiri. Susah juga kalau semua pun mahu jadi hero. Kalau macam inilah, besok-besok jadi pemerintah, sama saja keadaaannya. Semua pun masuk poket sendiri. Rakyat saja ni yang kena kasi main-main.

      Delete
  8. tapi masalahnya sampai sekarang belum lagi ada persepakatan antara pembangkang...pru13 bila2 masa akan diadakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I wonder what the opposition party are waiting for, it seems that there are many conflict between them such as DAP and SAPP conflict.

      Delete
  9. SAPP juga macam tidak berminat dengan UBA...rasanya SAPP akan bersendirian pada pru13 nanti...jadi akan ada pertandingan 3 atau 4 penjuru di sabah...ini bermakna peluang kemenangan bagi BN adalah tinggi berbanding pembangkang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. BN will again win the election.

      Delete
    2. SAPP kan tamak dan pentingkan diri, ia takkan dpt bekerjasama dgn parti lain.

      Delete
    3. tidak mustahil jika berlaku persaingan tiga penjuru atau lebih di Sabah.

      Delete
  10. yup, sebelum menasihatkan rakyat supaya bersatu, tunjukkan dulu bahawa pembangkang2 di Sabah boleh bersatu. kalau tidak boleh bersatu, baik jangan buang masa dan wang ringgit untuk bertanding masa PRU nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. If the opposition cannot unite, then it will be 'lain kali lah' for Sabah.

      Delete
    2. Pembangkang tidak akan wujudkan Pakatan Borneo

      Delete
  11. It is better these parties learn to cooperate and have mutual understanding, knowing fully well violence is not the key to victory.

    ReplyDelete
  12. Please don’t forget people need leaders who are matured enough to look over their state affairs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed, people do need the kind of leaders that can lead the state towards developments.

      Delete
  13. Whatever the case may be we shall all know the winner during the election.

    ReplyDelete
  14. Can the opposition sit down and negotiate to settle the political direction in one goal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Could they really do so, when will they sit down and negotiate then?

      Delete
  15. We should all learn the art of peace even in politics.

    ReplyDelete
    Replies
    1. One thing these politicians are good about is the art of manipulating.

      Delete
  16. Try visiting Borneo Herald at http://borneoherald.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. The Essence of Statementship is COMPROMISE!

    ReplyDelete
  18. I'm sure Star knew what's best for them, they wouldn't go to battle in the next GE alone.

    ReplyDelete
  19. kita tgklah nnti sejauhmana star boleh pergi.

    ReplyDelete
  20. SAPP vs STAR vs PR == Lain Kali Lah..

    ReplyDelete
  21. Joe Fernandez is a budding lawyer, not a liar. We are sure that being an embedded journalist he knows what he's writing about. He has consistently been proven to be right because he's into embedded reporting. Who wouldn't be right all the time with a ringside view? Star in all 60 state seats in Sabah and the 26 parliamentary seats including Labuan is the right way to go, according to the young Turks in the party.

    The press statement under Dr Jeffrey Kitingan's name was issued by Tony Minggir (Dusun Bukit) without his boss' permission or agreement.

    Minggir got rid of Zainal Ajamain and Nilakrishna James from the United Borneo Front (UBF) which was actually started by the two fellows, not Dr Jeffrey Kitingan.

    Similarly, it was Joe Fernandez who came up with the term Common Interest Group Malaysia (CigMA) for Daniel John Jambun for his presentation at the House of Commons in London.

    http://www.freemalaysiatoday.com/2012/02/16/young-turks-want-star-to-go-alone/

    Young Turks want STAR to go alone
    Joe Fernandez
    | February 16, 2012

    ReplyDelete
  22. PRU 13 semakin hangat diperkatakan sekarang ini. Nampaknya BN/UMNO perlulah mencari cara mempertahankan kerusi yang ada sekarang dan juga menawan beberapa negeri yang dimenangani PR sebelum ini.

    ReplyDelete
  23. Politics is only a game. Parti kerajaan or Parti pembangkang berhentam di media media cuma untuk mengabur mata rakyat saja. Di TV, news paper or any media mereka bercakaran but in reality dorang friend friendlah.... business jalan dulu. you don't believe? pergilah ke Golf Club...dorang main golf sama sama bro....kita saja jadi budu macam kambing.

    ReplyDelete
  24. pembangkang nampak tidak bersatu, jadi mungkin sukar untuk mendapat sokongan.

    ReplyDelete
  25. How ever the local parties fight, the power still stay in Sabah, but once the power goes to KL parties, the whole Sabah is gone..... For me I reject all west Malaysia parties. NO to WM Parties!!

    ReplyDelete
  26. It's ridiculous to suggest that Joe Fernandez was sacked by malaysiakini. He stopped writing for the website when it refused to pay the legal bill from Rakhbir Singh & Co in KL to handle a case for it. The only amount it paid the lawyer was RM 1,000 appearance fee.

    ReplyDelete
  27. apa pn sya nasihatkan anda semua,jika anda benar2 org asli sabah,tolong dulu baca fakta2 sebenar sejarah sabah ketika menandatangani persetujuan membentuk Malaysia dahulu.Jika anda sdh baca dan dah faham semuanya,ok... sekarang cuba anda nilaikan apa sdh jadi dgn sabah sekarang?Contoh yg paling mudah..iaitu,bandingkan sabah dgn serawak.Sarawak mempunyai kuasa autonominya sendiri dalam mentadbir negerinya sendiri,manakala sabah pula kuasa autonominya sudah tiada lgi.anda sendirilah nilai,barulah anda boleh buat keputusan.

    ReplyDelete