Search This Blog

Thursday, July 22, 2021

SAPP sokong tanam semula Pokok Aru di Pantai Tg. Aru

SAPP sokong tanam semula Pokok Aru di Pantai Tg. Aru

KOTA KINABALU 22 Julai: Parti Maju Sabah (SAPP) yakin bahawa pantai Tg Aru harus dilestarikan dalam keadaan semula jadi semaksimum mungkin. Ia adalah tempat perlindungan burung dan tempat di mana orang pergi beriadah bersama keluarga atau bersiar-siar pada hujung minggu.

Pantai Tanjung Aru, permata yang paling dekat dengan hati penduduk tempatan yang mengembalikan nostalgia kepada masyarakat Kota Kinabalu, kata Noraiza Datuk Hj Mohd Noor, Pengerusi SAPP CLC  Tanjung Aru dan Ahli Majlis Tertinggi.

 "Dengan matahari terbenam yang indah, pantai yang ikonik menarik perhatian pelancong tempatan dan luar negara," katanya.


Sejak kontroversi Tanjung Aru Eco Development (TAED)  yang dimulai pada tahun 2017 tetapi ditangguhkan, pantai Tg Aru dibiarkan sepi dan berubah menjadi hutan mini. Keluhan penduduk bahawa Pantai Tg Aru kehilangan keindahan dan daya tarikannya kerana pembangunan yang dirancang pada masa akan datang. Adalah penting bagi kerajaan dan juga penduduk Kota Kinabalu untuk bekerjasama menjaga kebersihan Taman dan menjaga keindahannya dengan pohon aru, fauna dan flora.

"Baru-baru ini, banyak burung dilihat bermigrasi ke pantai Tg Aru seperti Krakatau (Kakak tua) dan burung enggang.

"Prince Phillip Park dulu adalah tempat yang ramai di mana banyak jenis flora ditanam. Beberapa bahagian di taman itu dijadikan kebun"  ujar Noraiza lagi.

Noraiza berkata, SAPP telah menyokong aktivis alam sekitar. Datuk Seri Yong Teck Lee berperanan penting dalam menyetujui Taman perhutanan paya bakau seluas 24 hektar (KK Wetlands) di Kota Kinabalu, ketika menjadi Ketua Menteri pada tahun 1996.

1 comment: