Search This Blog

Wednesday, July 14, 2021

Gee: YB Luyang harus menghentikan sikap kebudak-budakan

Gee: Luyang YB harus menghentikan sikap kebudak-budakan

KOTA KINABALU 14 Julai 2021: Dengan Kerajaan Sabah membuka semula sektor sosio-ekonomi dalam Rancangan Pemulihan Ekonominya, banyak perniagaan telah dibuka kembali di kawasan Luyang, para pekerja telah kembali bekerja dan Jalan Kolam kembali sibuk, kata Gee Tien Siong. Walaupun begitu, mengejutkan bahawa YB Luyang tidak menyedarinya, katanya.

Gee, Pemimpin Pembangunan Masyarakat Luyang (PPM Luyang) dan Naib Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), mengatakan dalam satu kenyataan yang membantah Anggota Dewan Undangan Negeri Luyang, Ginger Phoong yang menuduh bahawa perniagaan kecil telah ditutup, orang kehilangan pekerjaan dan nyawa mereka, suatu pandangan yang mengerikan dengan orang yang memasuki krisis kelangsungan hidup.

"Phoong telah menuduh kerajaan gagal dalam rancangan vaksinasi tetapi pada hakikatnya, kadar vaksinasi Malaysia dicatat sebagai salah satu yang tertinggi di dunia pada minggu lalu. Ramai penduduk Kota Kinabalu berkongsi foto vaksinasi mereka, dan ada juga yang berbual tentang pasport vaksin mereka; tidakkah dia melihatnya? "

“Sementara itu, ramai penduduk Kota Kinabalu mengadu bahawa DAP enggan memberi mereka bantuan makanan kerana mereka bukan pengundi berdaftar di kawasan tersebut.

"Saya menasihati YB Luyang untuk mengikut arahan Ketua Menteri Sabah dan mengedarkan bantuan makanan kepada penduduk yang memerlukan secepat mungkin, bukan hanya untuk pengundi dan penyokong Luyang tetapi mereka yang sebenarnya memerlukan dan tinggal di Luyang.

"Sekiranya dia (Phoong Jin Zhe) bahkan tidak dapat melakukan tugas pengedaran makanan dengan baik, dia dan pegawainya harus mengundurkan diri, dan membiarkan Unit Pembangunan Rakyat Luyang (UPPM) mengambil alih.

“Saya ingin mengingatkan Phoong bahawa Sabah menukar kerajaannya pada bulan September tahun lalu. Setelah GRS mengambil alih tampuk kerajaan, ia telah melakukan tanggungjawab yang baik bagi Sabah dalam memerangi wabak covid-19, bahkan dipuji oleh Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia sebagai teladan untuk Negeri-negeri yang lain. Sejak dua minggu kebelakangan ini, jumlah kes baru setiap hari kekal sekitar 200 hingga 300 dan semalam ia mencatatkan lebih rendah setiap minggu (239 kes), ”kata Gee.

Katanya, menurut statistik yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan, Selangor dan Negeri Sembilan, kedua-duanya di bawah pemerintahan PH, jangkitan baru menjadi semakin tidak terkawal, dengan kes baru sehari yang dicatat melebihi seribu. Sebaliknya, kedua-dua Menteri Besar dan dewan eksekutif mereka (EXCO) harus dipersalahkan dan meletakkan jawatan. Phoong dalam kenyataannya sebelum ini telah meminta Perdana Menteri dan seluruh kabinet untuk mengundurkan diri.

No comments:

Post a Comment