Search This Blog

Tuesday, September 14, 2021

ISU MERS999: Respon Bomba Tidak Konsisten timbulkan persoalan

ISU MERS999: Respon Bomba Tidak Konsisten timbulkan persoalan
14 September 2021

KOTA KINABALU: Parti Maju Sabah mendapati respon yang tidak konsisten dari pihak berkuasa, khususnya BOMBA menimbulkan seribu pertanyaan dan harus ditangani segera. BOMBA harus tampil bersih dan mengakui sekiranya terdapat kelemahan dalam sistem MERS999 secara keseluruhan.

"Orang ramai berhak mengetahui kebenaran peristiwa yang berlaku pada pagi itu dan mengapa BOMBA gagal mengungkapkan bahawa terdapat juga banyak panggilan yang dibuat terus ke Balai Bomba Penampang dan Sembulan? Bagaimanapun, Balai Bomba (Penampang) hanya lebih kurang satu kilometer dari lokasi kebakaran, kata Edward Dagul, Timbalan Presiden SAPP.

Pengarah Bomba dan Penyelamat Negeri Sabah, Md Ali Ismail dalam satu kenyataan mengatakan bahawa setelah menjalankan siasatan penuh, didapati pasukan Bomba dihantar dari Balai Bomba Penampang hanya tiga minit selepas menerima panggilan, tetapi ditunda dengan alasan pemanggil memberikan alamat yang Salah. 

"Dalam surat khabar semalam, pemanggil sebenar malah mempertikaikan waktu yang dinyatakan dan sama ada pasukan yang dihantar benar-benar tahu atau paling tidak mengetahui lokasi kawasan itu" tegas Edward.

Situasi kurang menyenangkan apabila membaca di surat khabar bahawa maklumat awalnya disembunyikan dari orang ramai, dengan alasan waktu ketibaan pasukan Bomba di lokasi kebakaran adalah "rahsia".

"Apa yang begitu rahsia sehingga Jabatan menolak untuk memberikan maklumat seperti itu secara sukarela?" 

"Laporan dan pertanyaan yang dipertikaikan ini perlu dijawab oleh BOMBA untuk memupuk kepercayaan masyarakat terhadap sistem tersebut" jelas beliau lagi.

Edward menyimpulkan dengan mengatakan bahawa empat nyawa hilang dalam insiden itu dan untuk mengelakkan kemalangan seperti ini daripada berulang di masa depan, kajian semula Prosedur Operasi Standard (SOP) BOMBA diperlukan dan ia harus dimulakan dengan fakta yang mendalam penyiasatan mengenai kes tersebut.

No comments:

Post a Comment